πŸŽ‰ 60 dagen retouren
πŸŽ‰ € 4,95 verzending (gratis vanaf € 50)
πŸŽ‰ Laagste prijsgarantie
πŸŽ‰95% beveelt ons aan (Gemiddelde 9.2)

Carnaval 2019

Ondanks overmatig drankgebruik vooral een gemoedelijk volksfeest met weinig overlast (maar pas wel op voor zakkenrollers!)

Dit carnavalsonderzoek is verricht door Feestkleding 365, verkoper van Carnavalskleding. Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met: jose@feestkleding365.nl of 06 5395 2422.

Inhoudsopgave (scroll gelijk door naar het onderwerp)


Carnaval en alcohol


Carnaval en veiligheid


Carnaval en wildplassen


Carnaval en zakkenrollers

 


 

Drankgebruik tijdens carnavalsweek

Carnavalsvierders houden zich over het algemeen niet in wanneer het om alcoholconsumptie gaat. Zo laat ruim de helft (53%) van de respondenten weten gemiddeld meer dan 15 glazen te drinken in de carnavalsweek. Een groot verschil met de rest van het jaar. Zo gaven de meeste mensen (67%) aan normaal gesproken doordeweeks tussen de nul en vijf biertjes te drinken.




 



Drink je doordeweeks normaal gesproken veel alcohol, zo’n 5 glazen of meer? Dan is de kans aanzienlijk dat je ook tijdens carnaval tot het gaatje gaat. 98% van de mensen die doordeweeks meer dan 15 glazen drinken, doen precies hetzelfde in de carnavalsperiode. Ter vergelijking: van de mensen die doordeweeks tussen de 0 en 5 glazen alcohol drinken, drinkt 39,5% meer dan 15 glazen tijdens carnaval.

Weinig controle openbare dronkenschap

Tijdens carnaval kun je er blind van uitgaan dat er veel meer gevallen van openbare dronkenschap plaatsvinden dan gedurende een andere week. Opvallend genoeg laat data van het CJIB zien dat er in de carnavalsweek niet meer boetes worden uitgeschreven voor openbare dronkenschap. Sterker nog, er worden gemiddeld minder boetes uitgeschreven voor openbare dronkenschap (186) dan voor wildplassen (1306) en rijden onder invloed (237).

Er vindt rondom carnaval geen extra handhaving of meer controle plaats voor alcoholconsumptie. De politie vertrouwt er dus op dat alles tijdens carnaval, ondanks alle liters bier die worden geconsumeerd, op een vredige manier verloopt.




Carnaval en veiligheid

Carnaval staat normaal gesproken in het teken van gezelligheid, lekker eten, drinken, muziek en feest. Toch zijn er ook veel opstootjes en worden er veel strafbare feiten gepleegd. Ook voor dieven en zakkenrollers is het feest, maar dan op een hele andere manier

Geweldsincidenten

Carnaval verloopt voor het merendeel van de bezoekers vredig. Het gros (63,1%) van de carnavalsgangers heeft nog nooit een ‘agressieve situatie’ meegemaakt, zoals een vechtpartij of een beroving. Wel kent bijna een kwart (24,3%) een vriend of vriendin die wel zo’n situatie heeft meegemaakt tijdens carnaval.




 



Vechtpartijen

Mocht er iets vervelends gebeuren in de menigte, dan gaat het meestal om vechten. 7,1% van de carnavalsvierders geeft toe wel eens in een vechtpartij te zijn beland. Bij 4,6% van de feestvierders was het geweld eenzijdig, en waren ze het slachtoffer van een agressief persoon.

Vechtpartijen lijken wel iets wat typisch onder jongere carnavalsvierders voorkomt. Met name de leeftijdsgroep 21 tot 30 jaar belandt met enige regelmaat in een opstootje (12,7%). Naarmate men ouder wordt lijken de gewelddadige incidenten gestaag af te nemen.




 



Brabanders geven opvallend vaker aan in een vechtpartij te zijn beland, of slachtoffer te zijn geweest van een gewelddadig persoon of beroving. 17,3% van de Brabanders is wel eens onderdeel of slachtoffer geweest van geweld, in tegenstelling tot ‘slechts’ 7,0% van de Limburgers.




Wildplassen

Bij een feest met veel drank, en lange rijen voor de (mobiele) toiletten, is de kans groot dat je in de verleiding komt om te gaan wildplassen. Toch lijkt het merendeel van de carnavalsvierders zich te allen tijde netjes te houden als het gaat om toiletbezoek. 53% van de respondenten geeft aan nooit wild te plassen, zelfs niet tijdens carnaval. 30% zoekt af en toe een struik of steeg op, maar alleen wanneer het echt niet anders kan.




 



Het merendeel van de regelmatige wildplassers komt, ietswat voorspelbaar, uit het mannelijke kamp (30%). Opvallend genoeg zijn er ook een significant aantal wildplassers onder de vrouwen; zo’n 11% plast regelmatig of vooral tijdens carnaval wild. Ook werden de respondenten gevraagd of ze het terecht zouden vinden als er milder zou worden opgetreden tegen wildplassers tijdens carnaval.

De meningen zijn hierin erg verdeeld. Zowel bij de mannen als vrouwen vindt ongeveer de helft dat er best wat minder streng mag worden gedaan over wildplassen, terwijl de andere helft dit geen goed excuus vindt om wat vaker een oogje toe te knijpen.

Méér boetes wildplassen in top 15 carnavalgemeenten tijdens carnaval dan in de rest van Nederland

Dat er weldegelijk wordt opgetreden tegen wildplassers, is duidelijk te zien aan het aantal wildplasboetes rondom carnaval. Zo worden er meer boetes voor wildplassen uitgedeeld in de top 15 carnavalsgemeenten (gemiddeld 300 boetes) dan in heel Nederland gedurende een normale week (280 boetes).

Strengste handhaving wildplassen in Den Bosch en Breda

Maak je je wel eens schuldig aan wildplassen tijdens carnaval? Let dan extra goed op wanneer je feestviert in Den Bosch of in Breda. In deze twee plaatsen worden namelijk jaarlijks gemiddeld de meeste bekeuringen voor wildplassen uitgeschreven.




 



Veel zakkenrollers actief tijdens carnaval

Dat zakkenrollers de carnavalsperiode ook als een feestje zien, blijkt uit de cijfers. In de onderzochte steden en gemeenten, vindt 9,8% van alle jaarlijkse zakkenrollerijen plaats tijdens de carnavalsperiode. De kans dat een zakkenroller toeslaat is 7,1 keer zo groot tijdens een carnavalsdag dan dagen buiten carnaval.

Het aantal actieve zakkenrollers neemt gedurende de carnavalsperiode explosief toe. De plaats waar je het meeste op je spullen moet letten is Breda; bijna een kwart (24,1%) van alle zakkenrollerij in Breda vindt plaats in de carnavalsmaand.

Andere gemeenten die hoog scoren op zakkenrollerij tijdens carnaval zijn Bergen op Zoom (23,1%) ‘s-Hertogenbosch (22,2%), Helmond (17,5%) en Tilburg (16,7%).




 



Ter vergelijking: het landelijke gemiddelde van zakkenrollerij is ‘slechts’ 8,7% in de maand februari.

Deze top 3 is opvallend te noemen, omdat in eerder onderzoek naar voren kwam dat dit ook de drie steden zijn waar de meeste bezoekers van boven de rivieren op af komen. 75% van de carnavalsvierders van boven de rivieren gaat bijvoorbeeld naar Breda. Het kan zijn dat het bezoek van boven de rivieren meer zakkenrollers met zich meebrengt, of dat deze bezoekers makkelijker het slachtoffer worden van zakkenrollerij.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met: jose@feestkleding365.nl of 06 5395 2422.