🎉 60 dagen retouren
🎉 € 4,95 verzending (gratis vanaf € 50)
🎉 Laagste prijsgarantie
🎉95% beveelt ons aan (Gemiddelde 9.3)

Carnavalsonderzoek 2023

Feestkleding 365 - Carnavalsonderzoek 2023

Leestijd: 10 minuten


Al tien jaar lang doet Feestkleding365 onderzoek naar naar alle in’s en out’s van carnaval, tijd dus om het te vieren! Het huidige carnavalsonderzoek is daarom nóg uitgebreider: nooit eerder werden zoveel onderwerpen onderzocht.

Want, welke plekken zijn het populairst voor een onvergetelijke feestavond? Welk budget wordt er gereserveerd? Hoeveel alcohol wordt er gedronken? En blijft iedereen zijn partner trouw tijdens carnaval? Om deze vragen te beantwoorden, deed de online carnavalswinkel medio januari een uitgebreide analyse onder ruim 1.200 websitebezoekers.



Feestgangers bezuinigen niet op alcohol

Dit jaar is de prijs voor een alcoholisch drankje in de horeca een stuk duurder… Toch geeft bijna de helft van de carnavallers aan niet te bezuinigen op een biertje, wijntje of andere alcoholische versnapering tijdens Carnaval.

Toch zijn er toch mensen die iets meer geld in hun portemonnee willen houden. Zo drinkt 17% thuis alvast iets, om zo te kosten te drukken. Daarbij probeert bijna één op de zes feestgangers te besparen door minder rondjes te geven (16,8%). Lekker Nederlands dus!




 
 


Ruim 40% ziet andere mensen vreemdgaan

Dat Carnaval het feest van de spontane verliefdheden, blijkt ook uit het onderzoek. Eén op de twaalf feestgangers gaf namelijk eerlijk aan dat diegene (of hun partner) wel eens ontrouw is geweest tijdens Carnaval. Opvallend, want een nóg hoger percentage (ruim 43%) heeft wel eens iemand anders vreemd zien gaan tijdens het volksfeest.

Gelukkig kunnen relaties vaak wel tegen een stootje: 96% heeft (tot nu toe) altijd stand gehouden tijdens Carnaval. Ook ontstaan er nieuwe romances tijdens het volksfeest: 1 op de 10 carnavallers heeft een serieuze relatie hieraan overgehouden.

 

Bijna 1 op de 3 vrouwen ervaart ongepast seksueel gedrag

Bijna drie op de tien vrouwelijke feestgangers heeft tijdens Carnaval wel eens te maken gehad met ongepaste seksuele intimidatie, zoals billen knijpen of een te intieme knuffel. Tien procent geeft daarbij aan dat hij of zij iemand kent, die te maken had met dit ongewenste gedrag tijdens carnaval.




Dit zijn de populairste (internationale) carnavalsbestemmingen

Breda lijkt dit jaar de meest bezochte plaats voor carnavallers. De Brabantse stad voert, net als in 2017, de lijst aan. Op de tweede plek staat Eindhoven, gevolgd door Den Bosch, Tilburg en Maastricht.

Uit onderzoek blijkt dat bijna tweederde carnaval viert in zijn of haar eigen woonplaats. Maar, er zijn ook genoeg carnavalsvierders die afreizen naar het buitenland. Vooral Aalst (België) en Halle (Duitsland) zijn hiervoor populaire bestemmingen.

Blijf jij half februari in eigen land voor Carnaval? Of ga je de grens over? Wat je ook kiest: je bent verzekerd van een heerlijk feestje!




Helft van de feestgangers drinkt meer dan 10 glazen

Tijdens carnaval vloeit de alcohol rijkelijk: gemiddeld nuttigen carnavalsvierders zo’n 9,5 glazen alcohol op een gemiddelde carnavalsdag. Maar liefst de helft van de feestgangers geeft aan meer dan 10 glazen alcohol te drinken. 6% drinkt zelfs meer dan 20 glazen.

Bier is de meest populaire keuze voor carnavalsvierders: 62% gaan voor een pilsje tijdens carnaval. Ook shots zijn een populaire alcoholische keuze: 27,5% heeft hier voorkeur voor. Sterke drank en cocktails zijn het minst populair (8%). 1 op de 5 geeft tijdens carnaval de voorkeur aan wijn.

Ook kiezen verrassend veel feestvierders voor een alcoholvrij alternatief: ruim één derde gaat voor een frisje of water.



 


1 op de 5 geeft meer dan 200 euro uit

Van alle carnavalsvierders, slaat de helft nooit een jaar over. Gemiddeld viert men drie dagen feest. 1 op de 5 is zelfs voor de volle vijf dagen in een verkleed outfit te vinden.

Voor het feest wordt gemiddeld 100 euro opzij gezet. Ruim één op de vijf geeft zelfs meer dan 200 euro uit. Daar ontkom je ook bijna niet aan als je vijf dagen aan het feesten bent natuurlijk!



 




84% houd geen rekening (meer) met corona

Na jaren van beperkte carnavalsvieringen, kunnen we dit jaar weer volop feest vieren onder de rivieren! Maar liefst 84% laat zich door het coronavirus niet afremmen en gaat gewoon los. Een kleine 11,5% voelt de aandrang afstand te houden. Een enkeling slaat dit jaar carnaval volledig over uit vrees voor het virus.




Ziekmelden na carnaval: 8% heeft het wel eens gedaan

Een kater na Carnaval? Je bent zeker niet de enige. Als je the day after geen vrij hebt gevraagd, ga je dan waarschijnlijk een pittige dag tegemoet. 8% van de carnavallers heeft zich dan ook ooit ziekgemeld - en nog 4% overweegt dit ook na deze editie te doen.

Is die kater dan zo stevig? 88,5% geeft aan er na twee dagen alweer bovenop te zijn. Ook soa's zijn gelukkig ver te zoeken: 99,5% heeft hier nog nooit iets mee te maken gehad na carnaval. Je kan dus met een gerust hart Carnaval vieren, en alles wat erbij komt kijken.



 



Vragen over het onderzoek?

Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met José Cabrera.




Je las een Carnavals post van Feestkleding 365, een webshop in carnavalskleding een halloween kostuums.


Vond je deze post interessant? Op onze Carnavalpagina vind je nóg meer leuke Carnaval posts.